Punktet og linja

mai 2, 2015

Schwarzer Punkt01

Læreren tegnet en prikk på tavla. «Dette er et punkt. Det er veldig lite; det har ikke noen utstrekning.» sa han og så på punktet han hadde tegnet. For å gjøre det tydelig også for de helt bakerst, hadde han surret krittet rundt mange ganger så punktet så ut som et krittfylt nulltall. Han innså umiddelbart den dårlige visualiseringen av et uendelig lite punkt. Han tok svampen, visket bort krittklumpen og satte et nytt nesten usynlig punkt på tavla.

«Punktet er altså ikke større et atom?» spurte en; og læreren nikket bifallende og fortsatte å tegne en strek fra punktet med linjalen. Dette er en stråle. Den er helt rett og har ingen utstrekning. Den starter i punktet og fortsetter i det uendelige.

Jeg vil ikke følge strålen i det uendelige. Jeg vil la strålen møte et nytt punkt. Det skal heller ikke ha noen utstrekning. Slik blir linja til et linjestykke. Linjestykket er uten tykkelse. Det er helt rett.

Tenker du linjestykket som en veldig tynn tråd gjør du en fatal feil. Linjestykket vil bli påvirket av krefter. Tyngdekreftene vil trekke tråden til seg og gjøre den buet og litt lengre enn avstanden mellom punktene.

Dette linjestykket, uten tykkelse, er avgrenset av to punkter, uten utstrekning. Linjestykket er 1 meter langt. Fra hvert av punktene går det (og strykes) så to linjestykker som også er en meter lange. De er parallelle og står vinkelrett på det første linjestykket. Nå har vi tre like lange linjestykker formet som en firkantet U. Det koster lite å tenke seg toppen i U-en forbundet med et linjestykke på en meter. Disse fire linjestykkene danner til sammen et kvadrat med areal på en kvadratmeter.

Kwadrat test

Save

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: