Oppsummering

september 18, 2014

Tavla

Tavla står sentralt i et hvert klasserommet. Det er gjort forsøk på å fjerne tavla. Et rom uten tavle er vel ikke et klasserom?

Den første tavla ble satt sammen av mange små steinskriveplater tidlig på attenhundretallet. Det var det en lærer på et militærakademi som gjorde.

Når USA så de var i ferd med å tape kappløpet om verdensrommet, gjorde de om hangarhallene til klasserom. Der ble de første overheaden  tatt i bruk.

Den norske skolen før og nå

Målet var var å utdanne industriarbeidere og å sortere ut de som kunne ta høyere utdanning og derved bli leger, prester, jurister og andre samfunnsutviklere. Slik er det også i dag, sjøl om alle skal i gjennom videregående skole.

Hierarkisk organisering

Skolen er organisert litt likt militæret, men her heter sersjantene lærere og ofte stemmer de SV. Noen lærere er også militærnektere. I den skjulte læreplanen ligger: du skal adlyde. Heldigvis gjelder det bare elever. Lærere har store muligheter til å være kreative og fritt finne på ting. De kan også i noen grad velge om de vil arbeide i senga, sofaen eller på hytta.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: