Blyanten i undervininga

april 14, 2014

Blyanten er et kraftig hjelpemiddel. Med blyanten kan en tegne og forme ord. En sier det er bare fantasien som setter grenser. Blyanten har en spiss i den ene enden. Den brukes til å skrive eller tegne med. Men det finnes, eller kanskje det er riktigere å si fantes, blyanter med spiss i begge endene. Det var ei teknologisk nyvinning i si tid. Med en slik bi-blyant trengte ikke eleven lenger lete etter den røde blyanten når de skulle skrive en vokal eller to. Eleven tok bare å snudde blyanten og vips så var den konsonantblåe blyanten forvandla til en vokalrød blyant. Tenk på en elev som ikke hadde orden i pennalet sitt og ikke fant rød blyanten og forsatte å skive som alle bokstavene var konsonanter. Da hadde det blitt mange røde streker under orda.

Men denne rødblå blyanten var ikke den del av skolens standard. Skolen hadde bare røde blyanter, blå blyanter og gule blyanter som skrev grått, men de var bare for de som visste forskjell på vokal og konsonant. Så egentlig var ikke de blårøde blyantene ønsket. Det var en del elever som ikke var lojal mot skolen reglement og bragt med sin egne ting. BYOD var ikke kjent begrep på den tiden jeg skriver om. Jeg hadde tatt med meg en blyant med en Donaldfigur som fløt i olje. Jeg var veldig stolt av den, men han som satt foran meg, han hadde også en slik skrublyant som det het, fordi det tynne blyet kunne skrues fram. Øverste del på hans blyant, hadde hverken Donald eller Dolly i olje. Det spektakulære med hans blyant var en dame i badedrakt. Snudde han blyanten på hodet, falt badedrakten av! Skulle lærerinne mot formodning forlate sin faste plass på kateteret, var det bare å snu blyanten og badedrakten var på plass i igjen.

En kunne selvfølgelig også spisse en vanlig blyant i begge ender, men det tror jeg var mot det det ukjente reglementet som jeg på merkelig vis kjente til. Figuren nedfor viser to slike blyanter.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AElectrolysis.svg

Men hvorfor ventet på knallgassen?

Til en slik dobbeltspisset blyant koblet elevene mine engang to ledninger. Ledningene ble så stukket i stikkontakten som gikk på samme kurs som lyset. Lyset var allerede av.

«Så mørkt det er her,» sa den kvinnelige læreren som kom inn. Så slår hun på lyset og med ett får hun erfare hvor stor sprengkraft det er i en helt vanlig blyant.

Det er bare fantasien som setter grenser.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: