Tydeliggjøre

mai 23, 2013

Tydeliggjøre er er et ekkelt ord for dyslektiker. Tre konsonanter og to av dem er like. Vi som har vokst opp med sider med fulle av aggressive røde streker, føler piskeslaget komme. Dette går bare ikke an, en g må bort. Nei, vent litt. Dette er vel et av unntakene fra reglene. Tydeliggjøre er ikke ett ord, det er to. Vi kan altså skrive tydelig-gjøre. Tydelig-gjøre er den dysleksi-vennlige måten å skrive sammen-satte ord på. Men det gjør teksten tyngre å lese for ikke-dyslektikere, så derfor bruken en sjelden binde-strek i lange ord. Men hva betyr tydeliggjøre? Det motsatte er sjule. Og det kan være greit å huske når vi snart skal se på hvem som ofte bruker ordet.

Å fjerne urenheter eller fastestoffer i øl kalles å tydeliggjøre øl, slik at det blir klart. Å tydeliggjøre en tekst, betyr å gjøre den klar og tydelig. Det er klarspråkarbeid.

Videre foreslås det presisering og tydeliggjøring av arbeidsgivers plikt til tilrettelegging av arbeidet på arbeidsplassen for den enkelte arbeidstaker, herunder forslag om plikt til å utarbeide oppfølgingsplaner for arbeidstakere som er fraværende fra arbeidet pga. sykdom.

Fra odelstingsproposisjon nr. 29.

Min forståelse er av setningen er følgende.

Det skal lages en oppfølgingsplan for arbeidstakere som er sykmeldte. Arbeidet skal legges til rette for den enkelte arbeidstaker. Det er arbeidsgivers plikt.

Var det ikke det som stod der?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: