Hva dreper kreativiteten?

april 10, 2013

1. Rollerot
Einstein sa: «Alle er et geni. Men hvis du dømmer en fisk etter fiskens evne til å klatre i et tre, vil den leve hele sitt og tro den er udugelig»

Å plassere folk i roller som de ikke er egnet til, er en sikker måte å drepe kreativiteten. Selv om dette kan virke som en lederbekymring, så får det selvfølgelig betydning for den enkelte arbeidstaker. Forskning har vist at vi er aller best når vi er engasjert og presset til våre grenser, men ikke stresset.

Er rollen feil vil vi leve i en konstant tilstand av kreativitet-knusing-panikk.

2. Restriksjoner
Selv om begrensninger ofte kan øke kreativitet, viser et Harvard-studie at eksterne restriksjoner nesten alltid er en dårlig ting. Dette inkluderer subtile språkbruk som hindrer kreativitet. For eksempel når sjefer hevder «Vi gjør ting etter boka her», eller gruppemedlemmer som implisitt kommunisere at nye ideer ikke velkomne.

3. Ressurser
Mens penger og fysiske ressurser er viktig for kreativiten, avslørte Harvard studiet at mentale ressurser var viktigst, inkludert det å ha nok tid.

Kreative mennesker tenker igjennom problemene oftere enn en ikke-skapende mennesker. De ser på en rekke løsninger fra en rekke forskjellige vinkler, og det krever tid. Det er en av de mange grunnene til at du bør gjøre ytterste for å unngå korte frister for arbeid som krever nytenkning.

4. Mangel på sosialt mangfold
Homogene grupper har vist seg å være bedre til å arbeide, men de er mindre kreative. Pass deg for å være omgitt av folk som er for lik deg selv! Du kan ende opp i en kreativt ekko-kammer.


5. Motløshet og positive tilbakemeldinger

Det er tøft å jobbe videre med nye ideer når du ikke har mottatt noen positive tilbakemeldinger. Denne følelsen er støttet av psykologisk forskning som viser at folk som har startet en ny virksomhet mest sannsynlig gir opp første gang ting ramler ned eller noe går i mot en. Det er kjent som «hva-i-helvete-effekten».

Kreative mennesker trives av at andre påvirkes av deres ideer. Uten tilbakemeldinger, begynner deres motivasjon å visne og dø.

Hva med deg?

Hva dreper kreativiteten?

Lesbarhetsindeks 38

Denne teksten er en ganske fri oversettelse av artikkelen The-5-most-dangerous-creativity-killers?

I kommentarfeltet finner du noen interessante kommentarer om positiv og negativ kritikk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: