Lix, hva er det?

november 28, 2012

Lix er en indeks som gjør det enkelt å beregne lesbarheten til en tekst. Formelen er laget av en svenske og er ganske enkel. Derfor er det ingen grunn til å fornorske Lix til Liks.

Formelen for å beregne lesbarhetsindeksen Lix er slik: Lix = a / b + 100 * c / a

Bokstaven a står for antall ord. Antall lange ord c ganges med 100 og deles med antall ord a. Bokstaven b står for antall setninger. Uttrykket a / b er altså antall ord per setning i snitt.

«Mange korte ord vil gi en verdi c lik null.»

Den ene setningen (b = 1) ovenfor er på ti ord (a = 10) og har ingen lange ord. Lixverdien eller lesbarhetsindeksen blir derfor 10.

Denne teksten er fra Store norske leksikon og har en lesbarhetsindeks på 33.

Lesbarhetsindeks, mål for kompleksitet i tekster. Lesbarhetsindeksen er summen av gjennomsnittlig antall ord per periode i en tekst og prosentdelen av ord med mer enn 6 bokstaver i teksten. I norsk regnes 40 som en normal lesbarhetsindeks, mens en lesbarhetsindeks på 60 eller mer vil gjøre en tekst tung å lese. Lærebøkene i 1. klasse i barneskolen har en lesbarhetsindeks på ca. 20.

Avsnittet nedenfor er litt endret.

Lesbarhetsindeks, mål for kompleksitet i tekster. Lesbarhetsindeksen er summen av gjennomsnittlig antall ord per periode i en tekst og prosentdelen av ord med mer enn 6 bokstaver i teksten. I norsk regnes 40 som en normal lesbarhetsindeks, mens en lesbarhetsindeks på 60 eller mer vil gjøre en tekst tung å lese. Lærebøkene i første klasse i barneskolen har en lesbarhetsindeks på cirka tyve.

Var det verre å lese? Lix er nå lik 38. Grunnen til det er to færre punktum.

Lix er en indeks, en indikator, som beregnes ut fra ord- og ledningslengde. På den måten er det fort å finne ut om teksten er lett eller tung.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) skal fornye og utvikle offentlig sektor likevel advarer de mot bruk av liks.

Det er godt vi har direktorater som gjemmer bort verktøyet så vi ikke skader oss. Vi kan jo forledes til så mangt. Vi kan jo tro at vi har skrevet en tekst som glitrer som gull.

Jeg vil heller la saga ligge fremme. Så derfor når vi trenger et verktøy som viser om vi har skrevet for langt eller brukt for mange ord og kanskje også mange lange ord, ord med flere bokstaver enn seks, uten å sette et eneste punktum og derfor bør tenke på at det kan være en ide å gjøre nettopp det, sette et punktum, så skal jeg gjøre det, men før det vil fortelle at lenken til lix-beregneren står helt nederst, og du blir vel heller ikke overrasket over at jeg nå setter punktum.

LIX

Reklamer

Én kommentar to “Lix, hva er det?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: