Hvordan vil du dø?

november 8, 2012

Vil du dø på et plastlaken badende i bæsj frå topp til tå? Du har din personlige pleier, på papiret, men hverken du eller de pårørende kjenner til den personen.

Eller vil du dyttes over grensen som en morfinert bomullsdott? Eller vil du ta en dans, en vill dans, og forsvinne brått til himmels?

«Det kom en dame, en konsulent, de tjener bedre konsulentene, og fortalte meg at jeg var gammel», sier Anges som nå ligger i senga på gamlehemmet. Når hun var konsultert ferdig, var hun så fortvilt at hun ville kaste jeg ut fra balkongen, men innså hun bodde for lavt. Hun ville mer sannsynlig brekke nesen enn nakken.

Tre unge skuespillere, med uomtvistelig pleiererfaring er menneskene rundt Agnes i senga i stykket «Før kaffen blir kald». Den kulturelle skolesekken gir eleven mange kulturtilbud og det er bra. Det er bra kulturbegrepet blir knyttet til kunst og ikke blir ensbetydende med det dvaske ordet læring. slik som det blir brukt i Stortingsmelding 30 Kultur for læring.

(Nå heter det det Vurdering for læring, men det er en parentes.)

Nei, kultur skal for helvete rope fan. Rope: fan, fan i hælvete, høyt og brølende, slik Agnes i senga gjør. For del gjelder livet og  – døden. Læring er ikke viktig lenger. Det viktigste er å finne flaska i håndveska under puta.

Gjennom tekster fra  Mormormonologene av Karoline Hjort får vi et tilbakeblikk på Agnes liv før senga og rullatoren inntar livet. Dette er ikke skuespill i tre akter, dette er «Krutt og kamfer».

Den nye pleieren får opplæring i riktig løfteteknikk når den gamle kroppen Agnes skal opp av senga. Riktig løfteteknikk er viktig, like viktig som å sprite hendene mellom hvert stell. Riktig løfteteknikk skulle vi også lært. Vi som skulle gjennomføre Kunnskapsløftet i de siste årene. Vi som er trøtt departementalt papegøyespråk, gledet vi oss over forestillingens tydelige språk også når pleierne pausesnakker over kaffekoppene og vi forsto ingen ting. Men i motsetning til departementale rundskriv, var praten musikalsk vakker – også dansen da. Fantastisk var den.

http://www.kruttogkamfer.no/

Lesbarhetsindeks 33

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: