Den Eldste

september 12, 2011

Christopher Paolini
ARVEN ANNEN BOK

Oversatt av Kyrre Haugen Bakken

Sammendrag av Eragon, første bok i Arven-triologien

Eragon – en femten år gammel bondegutt – blir forskrekket da han finner en stor, polert, blå stein i den fjellkjeden som eter Ryggen. Eragon tar med seg steinen gjem til gården der han bor sammen med onkelen, Garman, og fetteren, Roran. Eragon har vokst opp hos Garmann og hans avdøde hustru, Marian. Kan vet ingenting om sin far. Moren, Selena, var Garmanns søster, men ingen har sett henne siden Eragon ble født.

Senere sprekker steinen, og en nyklekket hunn-drageunge kommer ut. Da Eragon berører henne, får han et sølvskimrende merke inne i håndflaten, og et ubrytelig bånd oppstår mellom de to, men det resultat at Eragon blir en av de legendariske drageridderne. Drageridderne sto fram tusener av år tidligere, i kjølevannet av alvenes store krig mot dragene, for å sikre at fiendskapen aldri mer skulle hjemsøke de to rasene. Ridderne ble fredsambassadører, lærere, helbredere, vitenskapsfolk og de fremste blant trollmenn – man får nemlig trolldomsgaven når man møter sin drage. Med riddere som veivisere og beskyttere gikk landet Alagesia inn i en gyllen tidsalder.
Da menneskene kom til Alagesia, ble også de med i denne ordenen på høyeste nivå. Etter mange år med fred drepte de uhyrlige, krigerske urgalene dragen til en ung ridder, et menneske som het Galbatorix. Tapet av dragen gjorde ham gal, og da hans foresatte nektet å gi ham en ny drage, bestemte Galbatorix seg for å styrte riddernes fellesskap.
Han stjal en ny drage – som han døpte Shruikan og tvang til å tjene seg ved hjelp av visse former for svart magi – og samlet rundt seg en gruppe på tretten forrædere: De frafalne. Med hjelp fra disse grusomme disiplene veltet han ridderne, drepte lederen deres, Vreil, og erklærte seg som konge over Alagesia. Dette lyktes bare delvis for Galbatorix, for alvene og dvergene har beholdt sin uavhengighet på sine hemmelige gjemmesteder, dessuten har en gruppe mennesker etablert et uavhengig rike, Surda, sør for Alagesia. Mellom disse to fraksjonene har det nå i tjue år vært en fastlåst situasjon, etter åtti år med åpen konflikt etter at ridderne ble tilintetgjort.
Det er denne ømtålige politiske situasjonen Eragon blir kastet inn i. han frykter at han er i dødelig fare – det er velkjent at Galbatorix i sin tid drepte alle riddere som ikke ville sverge ham troskap – og derfor skjuler Eragon dragen for familien sin mens hun vokser opp. Han kaller henne Safira, etter en drage som landsbyens historieforteller, Brom, forteller om. Fetter Roran forlater snart gården for å finne arbeid, slik at han kan tjene nok til å gifte seg med Katrina, slakterens datter.
Da Safira er blitt høyere en Eragon, kommer det to truende, billelignende fremmede, kalt ra’zak, til Karvahall på jakt etter steinen som viste seg å være egget hennes. Safira ble skremt, kidnapper Eragon og flyr opp i Ryggen. Eragon greier å overtale henne til å dra tilbake, men da er gården utsletter av ra’zakene. Eragon finner Garmann i ruinene, torturert og dødelig såret.

Nils

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: