Hva er kultur?

juli 4, 2011

Det var klumper i kulturmelka. Jeg likte det ikke. Det skal være klumper i kulturmelka, fikk jeg høre. Blanda med kavring og sukker kunne det til nød gå an, men hvorfor blir det klumper i kulturmelka?

Jeg avsluttet forrige blogginnlegg med å spørre: hva er kultur? Og det spørsmålet må jeg finne svar på før jeg begynner å lete etter hvem er det som lager klumper i kulturmelka. Det forespeiler meg å være like vanskelig å finne ut av, som hvem lager krøll i kulturlivet. Kultur er noe som er kultivert eller dyrket fram. Det vet alle. Kultur er ikke natur. Det vil si naturen kan være kultivert hvis noen har gjort noe med den. Har sauene spist opp all løvetanna, alt lynget og all småskogen, så har sauene kultivert naturen. Det som var et vanlig stykke natur har nå blitt et kulturlandskap. Og det eneste de har gjort er å spise. Vi kan kan kalle sauene kulturarbeidere.

Øvingsoppgave

Kan vi kalle ulvene kulturarbeidere?

Vi har nå sett at når noen gjør noe, så etterlater de seg kultur. Det gjelder ikke alltid, for eksempel når menneskene har spist, etterlater de seg oftere arbeidsoppgaver som opprydding og oppvask i stedet for et kulturlandskap. Noen mener det ikke mulig å lage kultur når en er mett og tilfreds, så derfor bør kulturarbeidere helst ikke være det.

De som gjør som sauene, og fjernere lauvskog annet spiselig og får fram det grunnleggende i landskapet, kultivere det. Hogger en vekk så mye av en marmorblokk at en står igjen med en naken dame i hvit marmor, har en kultivert marmorblokken. Det er selvfølgelig ikke mulig å spise de vekkhogde marmorstykkene. Tenker en seg at marmorblokken er av ost i stedet for marmor, kan en spise stykkene som blir til overs. Og da vil en bli mett og ikke lage kultur på en stund. Dessuten kan en bruke ostehøvelen på dama, og bruke henne som pålegg i mange måneder. Helt til hun blir en gammelost og en trenger ikke å høvle over henne lenger, men bare smøre osten på kaka med kniv. Det er vel fordi ostedama er så forgjengelig og spiselig at hun ikke kan kalles for kultur eller en kulturbærer. Det siste ordet skulle jeg ikke ha skrevet, fordi det reiser spørsmålet: kan kultur bæres og i tilfellet hvordan og av hvem?

Det kan bli vanskeligere å finne ut av enn hvordan kultiveres melk til kulturmelk, ost til gammelost og druesaft til vin.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: