Leksikon og dysleksivennlighet

mai 23, 2011

Les dette avsnittet som er hentet fra Store Norske leksikon først.

Ohms lov. Lov om at en strøm I gjennom en leder er proporsjonal med den elektriske spenningen U mellom endepunktene av lederen, altså at I = konstant · U. Verdien av konstanten avhenger av lederens levne til å lede elektrisk strøm og skrives 1/R, der R kalles lederens elektriske resistans. Dermed kan Ohms lov skrives: U = R · I. Loven ble funnet av Georg Simon Ohm i 1826 og gjelder med god tilnærmelse for metalliske ledere ved konstant temperatur.

Sannsynlig gikk det greit. Nå skal jeg fortelle hvordan en dyslektiker leser. Når han kommer til

… altså at I = konstant · U. Verdien av …

trer  · U. V fram som et eget «ord» og den dyslektiske hjernen tenker som kjent raskt og undere på hvorfor punktumet har  har hoppet opp, nei, det er multiplikasjontegnet falt ned. Etter hvert innser den at I-en og U-en er kursiv, men hvorfor er ikke ordet «konstant» kursiv? Fordi det er et ord og ikke en bokstav? Så lite skal det til for at lesingen går i tullball til en dyslektiker. Det går ikke glatt med neste formel heller, eller kanskje skal jeg si for glatt.

… Dermed kan Ohms lov skrives: U = R · I. Loven ble …

Hva er U = R · I. Loven?  URIL oven? Noe med engelsk ovn? Nei, vi overser  «Love» altså det må være  Urin? Æsj, det er lett å skli ut i lesingen sjøl om underlaget ikke er vått.

I Wikipedia står formelen som gir uttrykk for loven, for seg selv og masse luft rundt  R = U/I gjør den lett å lese og lett å huske.

Ohms lov er egentlig en observasjon som gjelder metallers ledningsevne. Den tyske fysikeren og matematikeren Georg Simon Ohm fant ut at spenningen over en metallisk leder ved konstant temperatur er proporsjonal til strømmen gjennom den, dvs. når spenningen dobles, dobles også strømmen.

Ohm publiserte observasjonen sin i «Die galvanische Kette mathematisch bearbeitet» i Berlin 1827. Oppdagelsen skjedde om våren 1821.

Utsagnet «Spenningen over en metallisk leder ved konstant temperatur er proporsjonal med strømmen gjennom den» utgjør Ohms lov i sin helhet. Ohm brukte ikke begrepet motstand for å beskrive denne observasjonen. Når vi kaller proposjonalitetskonstanten mellom spenning og strøm for motstand med betegnelsen R i dag er det en praktisk anvendelse, men Ohms lov klarer seg uten. Georg Ohm visste selvfølgelig ikke hva 100 Ohm en gang skulle komme til å bety.

Etter at Ohms lov var blitt formulert oppstod det et behov for å bruke begrepet motstand. Motstand fikk symbolet R for resistans og ble definert som:

R=U/I \,

hvor U er spenning over motstanden I er strømmen gjennom motstanden. Formelen definerer en motstandsverdi i alle tilfeller, også når motstanden ikke har konstant verdi ved variasjon av strøm eller spenning, alså ikke følger Ohms lov. Formelen gjelder bare for likestrøm. Ved vekselstrøm forplanter verdiene seg annerledes.

Så langt er konklusjonen: Wikipedia er dysleksivennlig, Store Norske leksikon er det ikke.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: