Skolens fem søyler

desember 16, 2010

Få beskylder Kristin Clemet for å være innvandringsfiendtlig. Et åpent nett gir stadig ny kunnskap om kjente og ukjente, men vi vet ikke om Kristin Clement er en konvertitt. Det er bare vår kristne oppdragelse, loddsalg til inntekt til muhamedanermisjonen og norske fordommer som gjør det vanskelig å forestille seg Kristin Clemet som muslim. Alle muslimer har ikke svart hår. Det må vi innse. Og folks helsetilstand, seksuelle legning, politiske overbevisning og religiøse tro, er lovregulert til ikke å ligge på nett. Dette blogginnlegget skal derfor ikke handle om andre folks helsetilstand, seksuelle legning, politiske overbevisning og religiøse tro eller hva jeg mener om det.

Jeg mener Kristin Clemet med sine fem basis ferdigheter har laget et vakkert kapitél på muslimenes fem søyler og derved gjort en betydelig innsats for integreringen i Norge. Dette vil jeg nå utdype.

For å bli muslim må en si Shahadah (Trosbekjennelsen) i påhør av to muslimer. Det er viktig at alle elever skal kunne uttrykke seg muntlig. Mens trosbekjennelsen er fort gjort, tar de daglige Salah (Bønn) lengre tid. Leseferdighet og bønnebok er et godt hjelpemiddel. Uten å kunne skrive kan en ikke skrive ut en sjekk, og uten skriveferdighet vil Zakat (Almisse/Velferd) ikke blitt til noe. Å telle sine dager er viktig, og uten god tallkunnskap kan Saum (Fasten) lett bli for kort og for lang. Ved hjelp av digitale verktøy er det lett å bestille flyreiser til Hadjj (Pilegrimsreisen) og ved hjelp av Google Earth kan en ta landet i øyesyn før en reiser. Etterhvert er de digitale verktøyene så gode at en kan hende ikke trenger å reise, men vi vet at modernisering av religioner er noe som tar lengre tid enn en skolereform eller to.

Du syns jeg blander sammen ting som ikke hører sammen, men skole og religion hørte sammen når jeg gikk på skolen. Det er bare nå til dags det har blitt problematisk for en rektor å sende elevene til kirken. Forståelse av seg selv som en del av noe større er ikke noe nytt. Når selvets kraft møter kulturens makt, fremmer det personlig utvikling.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: