Informasjonsvirksomheten bibliotek

desember 14, 2010

De aller fleste virksomheter bruker ikt i større eller mindre grad. En virksomhet som har informasjonhenting, lagring og utveksling som sin kjerneaktivitet, er bibliotekene. Bibliotekene har tradisjonelt ligget foran skolene, i å ta i bruk informasjonsteknologi. Det er derfor ikke rart at viktige informasjonsspørsmål diskuteres i bibliotekkretser.

Nedenfor er en forkortet utgave en viktig diskusjon. Hele diskusjonen kan du lese her.

Den pågående debatten om Wikileaks og Library of Congress’ blokkering av lekkasjene har vekket til live en debatt i bibliotekkretser rundt i verden.

Biblioteket er en viktig samfunnsinstitusjon som formidler informasjon til landets borgere. Dette … danner grunnlaget for vår virksomhet. Biblioteket er et viktig bindeledd mellom befolkningen og kvalitetssikret informasjon, … Man snakker om en samfunnskontrakt mellom borgerne, og mellom borgerne og det offentlige.

Selve grunntanken i en demokratisk stat er at makten ligger hos folket, og at borgerne gir myndighetene et mandat å forvalte på vegne av folket.
Det er dette som gir myndighetene legitimitet til å treffe beslutninger. Hva skjer så når mandatet misbrukes?

Våre beslutningstagere er normale mennesker og henfalne til de samme svakheter som resten av oss. Misbruk av makt vil alltid forekomme, og når det skjer må vi ha institusjoner som sørger for at det avsløres og motarbeides. Hvor er bibliotekets rolle i dette?

Wikileaks har til de grader avslørt maktmisbruk og mandatbrudd, og konsekvensene har vært relativt harde. Myndighetspersoner har til og med snakket om utenomrettslige henrettelser av Julian Assange, som grunnla Wikileaks og nylig ble arrestert.

Den folkelige reaksjonen etter arrestasjonen og det påfølgende spillet uteble ikke, og vi fikk både tradisjonelle demonstrasjoner, støtteerklæringer og en relativt omfattende ”informasjonskrig” med denial of service-angrep. Om man glemmer at mandatet kommer fra folket, så glemmer man ihvertfall ikke alt bråket folket kan stelle i stand når mandatet misbrukes.

Anonyme hackere har slått ut Wikileaks’ hovedside, men ved sist telling var det over tusen servere som speilet innholdet. Politikeres motstand mot Wikileaks handler kanskje ikke om lekkasjer i seg selv, men om hvem som kontrollerer lekkasjene?

Hva så med biblioteket? Dette er altså kalt en informasjonskrig, og den dreier seg om grunnleggende demokratiske perspektiver. Bibliotekene i Norge er informasjonsformidlere i et demokratisk samfunn.

Vi må ikke glemme vår rolle og forpliktelse i et demokratisk samfunn. Et demokrati er ikke en tilstand, det er en prosess. Demokrati handler ikke om å stemme med jevne mellomrom, for så i sitte i sofaen resten av tiden. Demokratiet fordrer bevissthet og prinsipper, både av borgere og institusjoner.

Library of Congress valgte å fjerne tilgang til informasjon etter et antatt påtrykk for myndighetene. Er det greit? Jeg mener at det ikke er det.

De forskjellige norske bibliotekforeningene bør ta et klart og uttalt standpunkt for ytringsfrihet og retten til informasjon, for demokrati og muligheten til å se sine myndigheter i kortene – og mot sensur og hemmelighetskultur.

Av Jimi Thaule, spesialbibliotekar

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: