Fare! Sosiale medier

juni 5, 2009

På skolen lærte vi at det var forskjell på muntlig og skriftlig språk. «Jeg vil med dette meddele Dem at vi fortsatt har vansker med å skaffe tilveie varene.» I motsetning til det muntlige: «Får ikke tak i varene.»

Med den nye sosiale teknologien har mye blitt nytt, og mange er kastet ut på djupt vann uten opplæring. Skriftspråket er ikke lenger det samme.

no1 b4 me. srsly.
dnt wrshp pix/idols
no omg’s
no wrk on w/end (sat 4 now; sun l8r)
pos ok – ur m&d r cool

dnt kill ppl
:-X only w/ m8
dnt steal
dnt lie re: bf
dnt ogle ur bf’s m8. or ox. or dnkey. myob.

Du som er ung ser lett at dette er de ti bud skrevet på engelsk og i txt-form. Vi tror forsatt det er fint å snakke sant og at § 100 i Grunnloven er udiskutabel. Paragrafen fikk hundretallet fordi den var så viktig, sa lektor Øfsti.

Jeg kan skrive hva jeg vil, og gjør det. Det er fantastisk å bo i Norge. Mener jeg det motsatte, kan jeg like godt skrive det også. Trykkefriheten har blitt alle til del, som har en blogg.

Frifagbevegelse var navet på en illegal avis under krigen. Nå er frifagbevegelse.no en nettportal. Nettportalen har ikke noe kommentarfelt hvor artiklene kan diskuteres. Det blir enveiskommunikasjon, og hva er det som kommuniseres: sosiale medier er farlige. Du må være bevisst og forsiktig. Er ikke blendingsgardinene tette, banker det på døra.

Rune Baker, som er regionsekretær ved Handel og Kontors regionkontor i Bergen, han roper: vær forsiktig. Særlig hvis informasjonen gjelder sjefer. Han advarer videre med å tro at Facebook og andre sosiale medier ikke er så lukkede som du tror. Det har jeg aldri trodd. Det som er fint med sosiale medier er åpenheten, diskusjonen, innsikten og refleksjonens som kan komme etter dialogen. Sosiale medier er og kan bli en stor plass for samfunnsdebatt. Tyskerne lyktes ikke med å fjerne den illegale avisen Fri fagbevegelse. «Fri fagbevegelse» i dag, bør støtte sine medlemmer i stedet for å forstå sjefene.

Det er vanskelig å si hvor mange, men jeg tror det er svært mange sjefer som ikke har skjønt at de ikke lenger sitter på en stol, men har havnet i vannet som vi kaller sosiale medier, sammen med alle oss andre. Og her plasker vi og roper vi og har det gøy. Skal du stikke hodet høyere opp enn andre, må du jaggu slite.

«Hensynsløs kjerring», skrev et medlem i Handel og kontor på Facebook og mente det. Men kjerringa var sjef og dro illojalitetskortet og kalte inn til møte. «Det er naturlig at sjefen vil konfrontere ansatte som kritiserer dem», mener Bakervik.

Det er forskjell på skriftlig og muntlig språk. Det muntlige språket har nå også fått skriftlig form og dette språket kan alle ved et tastatur bruke. Liker du det ikke, kan du lage din egen organisasjon der lyset fra pc-skjermene er slått av.

Frifagbevegelse

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: