Administrator i eget liv

mai 28, 2009

Det dummeste jeg hører er uttrykket «frihet under ansvar». Det er gjerne lærere som sier det og legger vekt på det siste ordet. Elevene skal få frihet men det må være en spesielle type, en slags frihet til skolebruk, godkjent av utdanningsdirektoratet. Denne kvasifriheten tilbyr vi ungdommen som skal ta over styringen etter oss.

Ekte frihet er ikke underlagt andres makt. Ekte frihet ligger ikke under noe. Ekte frihet vaier høyt og er det samme som ansvar!

Nå er fylkesutdanningssjefen forledet til å ta i fra elevene administratorrettighetene på pcene. Begrunnelsen er virus og lisensbestemmelser. Vi har fått en ledelse som styres av virus og pengemakt. Virusangrep har alltid vært irriterende og plagsomme. Mennesker vil alltid søke årsaker og se sammenhenger på uforståelige fenomener. Og det er ikke første gangen virus har forårsaket desperate handlinger.

Fylkeskommunen har full rett til å bestemme over sine pcer. Pcene blir elevenes først når de slutter. Da får de frihet til å skaffe den delen av digital kompetanse som de nå har blitt fratatt. Digital kompetanse var begrunnelsen for alle pengene Nord Trønderlag bruker på elevpcer.

Heldigvis har elevene nok engasjement til å lage en Facebookgruppe og stille spørsmålene som burde ha vært stilt før denne desperate beslutningen ble tatt. Vet vet at ungdom har digitale liv. Det livet må de få administrere.

Reklamer

2 kommentar to “Administrator i eget liv”

 1. Martin Hauge said

  Hei,
  I Møre og Romsdal fylke har vi gått motsatt vei. Elevene skal i utgangspunktet nå alle tjenestene vi web, de har ansvar for å drifte egen pc. Alle plattformer støttes, Linux og Mac er like velkomne som Windows.
  Løsningen fører faktisk til at fylket sparer masse penger, men i enkelte fag krever lærere at elevene skal bruke windows eller bare Mac.

  Hovedtanken er at drifting og ansvar for egen pc er en sentral digital ferdighet som eleven skal skaffe seg tidlig i videregående.

  Hilsen
  Martin Hauge

  • 23om20 said

   «Drifting og ansvar for egen pc er en sentral digital ferdighet som eleven skal skaffe seg tidlig i videregående.» Det er jeg enig i, og er glad for å høre at jeg ikke trenger å reise lenger enn til Møre for å høre at Linux også støttes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: