Internett er farlig del 3

mai 4, 2009

Jeg godtar det ikke lenger. Jeg er lei av forståsegpåere som kommer med den gamle leksa: det du skriver og det du legger ut på nett, kommer til å brukt mot deg – en dag. Tidligere rektor Arve Thorshaug advarer ungdom og russ mot å legge ut bilder av seg selv og andre. Han forklarer at han selv har googlet søkere og funnet enkelte søkere lett påkledd på Internett. Riktig nok fant han ikke slik bilder av dem han vurderte å ansette, men hvorfor googlet han da dem han ikke vurderte å ansette?

Det er lenge siden frykten for hva andre folk kan tenkes å si om meg forsvant. Den forsvant vel etterhvert som jeg oppdaget at når noen snakket om andre, fortalte de mer om seg selv enn om dem de ville si noe om.

På samme måte vil jeg si: hva forteller et ansettelseskontoret som letter etter bilder av en person og utelukker personen fra jobbintervju fordi det fant et bilde fra russetida på facebook der personen umulig kunne være uten rus. Har det kontoret gangsyn og edruelig oppførsel? Får vi et nytt kunstig Internettrenhetsideal, der du skal bevise at du aldri har skrevet noe feil eller stygt, aldri har vært full eller naken. I tillegg skal du aldri heller ikke ha skrevet noe dumt. Eller blitt avbildet mens du har gjort noe, noen mener er dumt. Det dummeste jeg hører er vi må beskytte ungdommen mot seg selv. De vet ikke hva de gjør. De vet ikke hva de utsetter seg for.

Nei, la oss erobre Internett unge og gamle. La Internett speile virkeligheten. I et mangefasettert speil riktignok, men uten korrekturlakk. Ta makten fra maktmenneskene som ser skyld, skam og synd i tekst og bilder.

Hvorfor kan ikke bestemor stolt vise sitt barnebarn på nett? Hvorfor er det så langt mellom de glade nærbildene av elevene på skolenes hjemmesider. Stopp munnen på de som sprer Internettfrykt. Bli en Internettdeltager!

Reklamer

3 kommentar to “Internett er farlig del 3”

 1. Takk!

  Jeg begynner å bli alvorlig lei av alle besserwissere uten peiling som forklarer hvordan verden skal se ut.

  Tillater meg å klippe inn avsnitt fra min kommmentar i forrige uke:

  «Internett er fortsatt et ungt fenomen, og det forstås ikke av alle. Dessverre er det gjerne slik at jo mer makt man har, jo mindre forstår man.

  Når store deler av samfunnet ledes av personer som knapt kan stave IT, og med enda færre som vet hva forkortelsen står for, er det ikke rart at fremtiden saboteres av makthaverne.

  Det gjør mange, enten de jobber i det private eller i offentlig sektor.

  Noen har skjønt at de unge og lovende er fremtiden, men den forståelsen går gjerne hånd i hånd med private utsagn om «disse late ungdommene».

  I festtaler og på seminarer tar ledende fremtidstenkere godt betalt for å dra frem uttrykk som de «digitale innfødte» om de unge, og vi «digitale innvandrerne» om oss gamle som ikke vokste opp med internett.

  Sjefene nikker anerkjennende på seminarene, for så å dra hjem og gjøre det stikk motsatte av det de har betalt for å lære.

  Nå skal du Googles før du ansettes, og nåde deg om noen har lagt ut nachspielbilder eller om du har skrevet noe dumt på internett.

  Det er tydeligvis ikke så farlig om du fester vilt og oppfører deg som en gris, så lenge du klarer å skjule dine spor. Slike ledere vil hodejegerne ha.

  Dersom du får jobb, må du lære deg å innrette deg etter det gamle etablerte regimet. Sjefene dine vet hva de kan, og forholder seg til det.

  Gjør gjerne opprør, men dette er ikke en Hollywood-film på 1 time og 30 minutter. Dette er din karriere, og selv om du bytter jobb noen ganger, så gjelder loven om «alt du sier kan og vil bli brukt imot deg».

  Pass deg, og ikke gå for fort frem. Det skremmer folk, og du vil plutselig en dag oppdage at det var lenge siden noen kalte deg «ung og lovende». »

  Her er resten:
  http://www.tu.no/it/article208542.ece

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

 2. Det morsomste med denne debatten er at «de eldre» advarer mot å PUBLISERE slikt (dvs fyllebilder, halvnakne bilder etc). Det blir en skinnhellighet uten sidestykke: Jada, bare drikk deg drita og blott deg, men pass nå på at det ikke havner på nett da, ok sønnen min?

 3. børge said

  Eller for å si det med XKCD: Fuck. That. Shit.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: